Aktuelt Før var dette noe vi vanlige dødelige bare kunne drømme om. Men nå kan alle utdanne seg ved et verdensledende universitet.

Å studere på distanse eller fjernstudier blir stadig vanligere og er en utmerket måte å styrke sin kompetanse for den som allerede befinner seg på arbeidsmarkedet. Enten for å utvikle seg innen sitt yrke, eller for å få kunnskap innen et nytt fagområde. For eksempel går det nå å melde seg opp til nettbaserte kurs ved prestisjetunge Harvard University.

At et Harvard-kurs på CV-en kan gi et løft i karrieren tror karrierecoachen Nina Jansdotter. Til avisen Shortcut sier hun at det alltid er bra å videreutdanne seg, men at det er et ekstra pluss om skolen er kjent for høy kvalitet på sine utdanninger.

- Navnet i seg kan ha stor betydning. Om en rekrutterer ser to CV-er med samme utdanning, men kjenner igjen den ene skolen, så er det klart en fordel. Det er naturligvis også bra for selvfølelsen å ha tatt et kurs ved en slik skole. Det er bra erfaring uansett om det er akkurat den kunnskapen som leder til en jobb eller ikke, sier Nina Jansdotter.

3 tips om distansestudier

1 Slik fungerer det

Et såkalt MOOC-kurs (Massive Open Online Courses), er et avgiftsfritt distansekurs hvor et ubegrenset antall studenter kan delta samtidig. Etter avsluttet MOOC-kurs får du et bevis på gjennomføringen, men det gir ikke studiepoeng. Karolinska Institutet i Sverige begynte i høst, som første svenske universitet, å tilby MOOC-kurs.

2 Her finnes Harvards kurs

I dag finnes flere plattformer som tilbyr MOOC-kurs. En av dem er EdX.org som ble grunnlagt av Harvard og MIT, Massachusetts Institute of Technology, og tilbyr hundrevis av kurs innen alt fra menneskerettigheter til kinesisk arkitekturhistorie.

3 Flere kurssider

  • Coursera.org – tilbyr kurs ved for eksempel Yale, Caltech og Tokyos universitet.
  • Udacity.com – har mange IT-kurs og samarbeider med sleksaper som Google og Facebook.
  • NovoEd.com – grunnlagt av Stanform-medarbeidere, men tilbyr også kurs ved blant annet Princeton, Berkeley og UCL.