En av årsakene er blant annet digitalisering av mange næringer. Start med å forbedre CVen din, og legg vekt på erfaring fra tiden før og i løpet av studietiden.

ikke fokuser kun på studiekvalifikasjoner

Det kan virke vanskelig å skryte av kvalifikasjonene dine når du nettopp er ferdig på skolen eller rett etter fullførte studier, men du har mer å skryte av enn du tror. Enten det er snakk om fullført praksis, fritidsaktiviteter du har vært med på eller deltidsjobben du har hatt hver sommer de siste årene, bidrar alle disse erfaringene til å forberede deg på yrkeslivet. Nøkkelen til å dra nytte av dette er å fokusere på ferdigheter du har lært og forklare hvordan de vil hjelpe deg i jobbene du søker på. Ved å fokusere på stikkord som rekruttererne vektlegger i ansettelsesprosessen, kan du i tillegg tiltrekke oppmerksomheten til potensielle arbeidsgivere.

Selvfølgelig er de faglige prestasjonene dine også verdifulle når du vil imponere arbeidsgivere, spesielt der skole og studier har ført til at du søker på den aktuelle stillingen. Hvis du for eksempel har bidratt til forskning som er publisert i fagfellevurderte tidsskrifter, vil dette være av stor betydning. På samme måte, hvis skolearbeidet ditt har vært brukt kommersielt – det vil si i kreative prosjekter – kan du vise at du har oppnådd suksess.

Du bør ha en oppsummering av de viktige prestasjonene dine øverst på CV-en. Husk at det å lage en CV er noe av det viktigste du gjør for å få i gang karrieren, så sørg for at CV-en din raskt fanger oppmerksomhet. Det anslås at de som rekrutterer kun bruker seks sekunder på hver CV. Du har altså ikke mye tid å kaste bort. Det betyr at du må gi et treffende sammendrag og en innledning som framhever relevant arbeid i og utenfor skolen. For maks effekt, uthev stikkord som er spesielt relevante for de selskapene og bransjene du søker deg til. Du bør også være konkret når det gjelder hvordan du tidligere har brukt en ferdighet til å løse et problem og oppnå ønsket resultat.

framhev nøkkelprestasjoner

Eksempler på dine evner til å løse problemer kan være fra arbeid du har utført når du har vært i praksis, trainee-programmer, ansettelse før og i løpet av studietiden og til og med frivillig innsats. Alle erfaringene dine er altså eksempler du kan dele med potensielle arbeidsgivere. Orinthia Marks, seniorkarriereveileder og CV-forfatter hos RiseSmart, sier alle jobbsøkere, herunder akademikere, bør svare på noen kritiske spørsmål når de fremhever kvalifikasjonene sine. En slik øvelse vil ikke bare hjelpe akademikere med å skrive en bedre CV-oppsummering, men også med å forutse hvilke spørsmål arbeidsgivere vil spørre om.

– Å vite hvilke ferdigheter arbeidsgivere vektlegger er avgjørende for hele din jobbsøkerstrategi, sier hun.

– En ferdighet er noe du personlig foretok deg som forbedret en situasjon, løste et problem og/eller ga et bidrag enten i verdi eller substans. Jobbsøkere må fremheve tidligere aktiviteter og hendelser som gir eksempel på hvor egnet de er som problemløsere. Mitt råd er å virkelig gjennomgå alle prestasjonene dine og velge de som er mest relevante innenfor ditt fagfelt.

I tillegg til å vektlegge de viktigste ferdighetene dine, husk å oppgi referanser som kan bekrefte dine bidrag og prestasjoner. Hvis tidligere arbeidstakere og ledere kan gi ytterligere kommentarer til innsatsen din, vil du skille deg ut enda mer hos potensielle arbeidsgivere.

Akademikere starter gjerne karrieren med blanke ark, men det betyr ikke at de mangler praktisk arbeidskunnskap eller ferdigheter. Sørg for at du vurderer alt av ditt tidligere arbeid og prestasjoner og rett fokus på det som vil gjøre best inntrykk på arbeidsgivere.

tre tips for å forbedre kvalifikasjonene dine

  • Be om innspill fra andre. Noen ganger kan menneskene rundt deg være til stor hjelp. Be dem om innspill på dine beste kvaliteter, mangler og hvordan du kan forbedre deg. En studiekamerat, instruktør eller til og med en venn kan gi deg praktiske råd for å forbedre merkevaren din.
  • Finn gode eksempler. Av og til trenger vi alle litt inspirasjon. Se etter gode eksempler på CV-er, og se om innholdet og formatet fungerer for deg. Husk at du har liten plass til disposisjon for å fange oppmerksomheten til de som rekrutterer, så sørg for å ha en slagkraftig CV.
  • Ikke glem stikkord. Arbeidsgivere vil ha konkrete eksempler på dine ferdigheter som passer deres behov. Hvis du er en utvikler, angi kompetansen din på språk slik som Ruby on Rails, AngularJS eller andre.