nøkkelstrategier for å holde finansavdelingen motivert og engasjert
Det er en kontinuerlig utfordring å holde ansatte motiverte i den raske og krevende finanssektoren. Stramme tidsfrister, lange arbeidsdager og reguleringskrav kan gå utover både engasjement og lojalitet. I en tidligere artikkel tok vi for oss de vanligste motivasjonsutfordringene i bransjen – her fokuserer vi på praktiske, tilpassede løsninger. Vi ser på hvordan du som leder kan skape et arbeidsmiljø der teamet ditt føler seg inspirert, støttet og verdsatt – selv under høyt press.

Vil du se de globale funnene? Få innsikt i hva som påvirker motivasjonen globalt her:
last ned guidemotivasjon handler om mer enn lønn
I den norske REBR 2025-rapporten svarer ansatte i profesjonelle yrker, som inkluderer økonomi og finans, at de fem viktigste driverne for valg av arbeidsgiver er:
- Attraktive lønninger og goder
- Balanse mellom jobb og fritid
- God ledelse
- Interessante arbeidsoppgaver
- Et hyggelig arbeidsmiljø
Dette viser at selv om konkurransedyktig lønn fortsatt er viktig, handler motivasjon for norske finansansatte i stor grad også om balanse, lederskap og innholdet i jobben. Arbeidsgivere må dermed tenke helhetlig og legge til rette for mer enn bare lønn hvis de skal lykkes med å motivere og beholde ansatte.
fem faktorer som styrker motivasjon
Basert på erfaring fra kundesamarbeid og innsikt fra den norske REBR-rapporten har vi identifisert fem faktorer som har stor innvirkning på motivasjon i finans:
- Lønn og goder
- Balanse mellom jobb og fritid
- Ledelse
- Jobbinnhold
- Arbeidsmiljø
1. tilby konkurransedyktig lønn og goder
Lønn er fortsatt en avgjørende motivasjonsfaktor i finanssektoren. Ansatte forventer rettferdig kompensasjon for ansvar og prestasjoner. I tillegg til fastlønn kan bonusordninger, forsikringer, pensjonsordninger og andre fordeler bidra til å øke opplevd verdi og lojalitet.
2. legg til rette for god balanse
Finansbransjen kan være intenst, og derfor er det viktig å tilby fleksibilitet og respektere fritid. La ansatte styre deler av arbeidstiden, oppmuntre til pauser og unngå unødvendig overtid. Gi tydelige signaler om at balanse ikke bare er tillatt, men forventet.
3. vis godt lederskap
God ledelse er å være tydelig, tilstedeværende og støttende. Ledere som kommuniserer klart, viser tillit og gir rom for utvikling, bidrar til økt motivasjon. Ledelse handler også om å gi retning og mening: Ansatte vil vite hvorfor arbeidet deres betyr noe.

Vil du se de globale funnene? Få innsikt i hva som påvirker motivasjonen globalt her:
last ned guide4. skap meningsfylt jobbinnhold
Selv om tall og rapportering er en stor del av hverdagen, vil de fleste ansatte se at jobben deres har verdi. Knytt arbeidsoppgaver til overordnede forretningsmål og la folk få jobbe med varierte og utfordrende oppgaver. Det gir eierskap og motivasjon.
5. bygg et godt arbeidsmiljø
Et trygt og støttende arbeidsmiljø er avgjørende for trivsel og motivasjon. Legg til rette for samarbeid, felleskap og åpen kommunikasjon. Anerkjenn innsats og skap rom for ærlige samtaler. Folk som trives sammen, yter mer.
kort oppsummert:
- Motivasjon er mer enn lønn – ansatte trenger helhetlig støtte.
- Balanse gir overskudd – fleksibilitet og respekt for fritid er essensielt.
- Ledelse motiverer – tydelig, tilstedeværende og meningsfull ledelse gir resultater.
- Jobbinnhold teller – utfordrende og relevante oppgaver skaper engasjement.
- Miljø betyr noe – god kultur og anerkjennelse styrker teamet.
