Her forsøker vi å gi deg noen konkrete tips for hvordan du skal få en enda bedre CV.

Det er mange måter å skrive en CV. Noen krever at du legger inn mer innsats, for eksempel ved å lære deg en ny ferdighet, mens andre krever liten innsats og kan gi stor gevinst.

Vi anbefaler følgende for at CV-en din skal fange oppmerksomheten til de som rekrutterer:

lær en ny ferdighet

Ferdigheter og erfaring er det som tar folk videre til intervjuer: din sjanse til å gi utfyllende informasjon om deg selv og imponere de som rekrutterer. Hvis du kan legge til en ny ferdighet på CV-en din – spesielt en som andre søkere kanskje mangler – bedrer du sjansene dine til et intervju. Det viser også at du er dedikert til karrieren din.

Å lære seg en ny ferdighet trenger heller ikke å koste mye, da det finnes mange gratis kurs tilgjengelig på internett. Flere store institusjoner tilbyr gratis kurs og sertifiseringer, blant annet Google og Open University i Storbritannia. Vurder hva de mest relevante ferdighetene for ditt fagfelt er, og undersøk om du kan lære deg disse. Tar du en ny sertifisering, så husk også å oppdatere LinkedIn-profilen din med dette.

legg til frivillig arbeid

Ikke glem å inkludere eventuelt frivillig arbeid som du har drevet med de siste årene. Denne erfaringen kan være av stor betydning ved bestemte arbeidsplasser og i visse sektorer – særlig ideelle organisasjoner. Det at du viser engasjement for veldedige formål kan bidra til å gi deg det lille ekstra som viser at du passer inn i en potensiell arbeidsgivers bedriftskultur.

Kara Montermoso, dokumentforvalter på idealist.org, sier at frivillig arbeid «viser arbeidsgiver at du er villig til å prøve nye opplevelser, at du er samfunnsengasjert, og viser generelt en vilje til å ta initiativ og at du får ting til å skje». Dette vil gi deg en fordel overfor andre kandidater. Pass likevel på at du ikke vektlegger denne erfaringen på bekostning av din betalte arbeidserfaring, som kan være mer relevant for arbeidsgivere.

optimaliser CV-en din

I vårt digitale samfunn blir man ofte lagt merke til ved hjelp av søkemotoroptimalisering (SEO). Denne teknikken egner seg også godt for jobbsøknader, ettersom flere og flere arbeidsgivere tar i bruk digitale plattformer som behandler jobbsøknadene (ATS). Disse systemene skanner CV-er og presenterer de som anses mest relevante ut ifra etablerte retningslinjer.

Hvis du får med de riktige stikkordene i CV-en din, kan du bli plukket opp av disse systemene. Rachel Rowan Stamper, skribent i the Muse, sier at «selv om din potensielle arbeidsgiver ikke bruker en spesifikk applikasjon for jobbsøkere, vil det å ta med relevante stikkord øke sjansen for at ferdighetene dine blir lagt merke tilav den personen som raskt leser gjennom». Sørg for at søkeordene du bruker passer med de som er nevnt i jobbbeskrivelsen, slik at du viser hvordan ferdighetene dine er relevante.

link til arbeidet ditt

Ettersom CV-er i dag sjelden sendes via fysisk post, kan du inkludere aktuelle lenker. Dette kan for eksempel være porteføljer med arbeidet ditt, elektronisk CV med mer utfyllende informasjon enn den du sender eller profiler på sosiale nettverk, feks LinkedIn. Hvis du ikke allerede har dette, er det på tide å lage seg det.

Finn ut hva som egner seg best for den stillingen du søker på, og koble det opp mot CV-en din. Dette kan gi et bedre inntrykk av hvem du er samt gi de som rekrutterer bevis på at du kan gjøre jobben, spesielt hvis du søker en stilling innenfor kreative næringer.

se fremover

Nancy Collamer, bidragsyter i Forbes, råder arbeidssøkere til å tenke på fremtiden når de lager en CV, og hun sier at «nøkkelen er å fremheve kvalifikasjoner, erfaringer og prestasjoner som er relevante for målsettingen din, og legge mindre vekt på det som ikke er relevant». Hun forklarer at dine nåværende målsettinger bør avgjøre hvilke aspekter ved din tidligere erfaring som du nevner i CV-en.

Dette er grunnen til at det er viktig å skreddersy CV-en til den spesifikke stillingen du søker på. Lily Zhang, skribent i Muse, har uttalt at uansett hvor god CV-en din er, «vil det alltid være en fordel med individuell tilpasning

Vi tror at en god CV er avgjørende for at du skal bli tatt i betraktining. Ikke ta lett på CV-skrivingen, men bruk tid, og legg ned den ekstra jobben det kreves for å tilpasse den til den jobben du søker. Følger du tipsene ovenfor tror vi du er langt på vei til å bli lagt merke til når du sender inn søknaden din. Lykke til!