Spørsmål i intervjuer kan være enkle – «Fortell om det største du har oppnådd» – og de kan være utfordrende – «Hva er din verste opplevelse med en arbeidsgiver?». Men de er alle utformet for å finne ut hvordan du tenker når det kommer til å arbeide, og hvordan du reagerer i krevende situasjoner.

Det finnes noen spesielt vanlige spørsmål som kan forvirre selv den mest erfarne kandidaten, men hvis du forbereder deg på dem, kan du skille deg ut fra mengden. Her er vår guide til hvordan du bør svare på noen av de vanligste vanskelige spørsmålene.

fortell litt om deg selv

Noe av det første intervjueren kommer til å be deg om, er å fortelle litt om deg selv. Her bør du ikke bli for personlig. Ikke fortell hvor du vokste opp og hva du liker å gjøre på fritiden, men fokuser på å selge deg ved å fortelle litt om bakgrunnen din.

Selv om dette kanskje ikke virker som et vanskelig spørsmål, er det fort gjort å spolere sjansene til å få intervjuerens oppmerksomhet. Hvis du roter det til for deg selv her, kan det bli utslagsgivende for resten av møtet.

Lily Zhang, spesialist på karriereutvikling ved MIT, anbefaler at du bruker en formel når du skal besvare dette spørsmålet. Zhang sier: «En måte å strukturere dette svaret på, er å begynne med dagens situasjon, deretter gå tilbake i tid, for så å avslutte med fremtiden.» Forklar hvor du er i dag, snakk litt om tidligere erfaringer – men sørg for å tilpasse det til den potensielle arbeidsgiveren – og avslutt med å fortelle hva du håper å oppnå.

hva er din største svakhet?

Dette er et spesielt populært spørsmål, fordi intervjueren kan bruke det til å teste deg. Rådet har alltid vært å si noe positivt på en negativ måte. Det er derfor vi har fått klisjeen om å være perfeksjonist.

Men rekrutterere er ikke interessert i å høre dette lenger. Som med alle svar, bør du fortelle en historie til intervjueren når du skal besvare spørsmålet om hva din største svakhet er. Det gjør at intervjueren kan sette svaret ditt i kontekst. Forklar hva du synes er utfordrende – om det er å organisere, holde en presentasjon eller noe helt annet – og fortell om en gang det førte til problemer for deg. Men pass på at du også har en løsning på problemet, slik at du kan fortelle hva du gjør for å løse det.

Sharon Florentine, seniorskribent for CIO, sier: «det perfekte svaret viser at du er selvbevisst, at du forstår hvilke utfordringer du har i profesjonelle sammenhenger, og det beskriver hva du gjør for å forbedre deg.»

hvorfor vil du arbeide i dette firmaet?

Dette er et annet av de tilsynelatende ufarlige spørsmålene som virkelig kan skade selvtilliten din hvis du ikke har et godt svar. Derfor er det ekstremt viktig å forvente dette spørsmålet – og å forberede et svar i forkant av intervjuet.

Du må tenke utenfor boksen – firmaet har en ledig stilling som passer for deg – og fokusere på å imponere intervjueren med din kunnskap om deres virksomhet. Monster-bidragsyter Carole Martin sier: «Du bør bruke denne anledningen til å vise at du har studert firmaet og funnet ut hvorfor du er perfekt for den ledige stillingen.»

Steve Langerud, arbeidsmiljøkonsulent, sier: «De som kan se forbi en attraktiv kultur eller en livslang drøm og se sine egenskaper med arbeidsgiverens øyne, vil bli mer attraktive enn de andre kandidatene.» Forklar for intervjueren hvordan din erfaring og dine egenskaper kan hjelpe bedriften til å nå målene sine.

fortell meg om en gang du mislyktes

Ingen liker å bli minnet om situasjoner der ting ikke gikk etter planen, men intervjuere vil gjerne vite hvordan du tok tak i situasjonen for å få dypere innsikt i hvordan du arbeider.

Ifølge Christine Zimmermann fra Startup Institute er den beste måten å besvare dette spørsmålet på, å vise intervjueren hvordan du erkjenner fiaskoer, hvordan du reagerte og vise «ønske om utvikling».

Det betyr at du må forklare hva du lærte av situasjonen, og hvordan du bruker det du lærte i dag. Isabel Thottam fra Glassdoor legger til: «Jo mer du kan vise at du har lært av dine feil, desto bedre kan du vise for intervjueren at du ikke kommer til å gjøre den samme feilen igjen, fordi du har forstått hva som gikk galt.»

hvor ser du deg selv om fem år?

Dette kan være et av de vanskeligste spørsmålene, siden du er på jobbintervju for den stillingen du ønsker deg nå – ikke om fem år. Men det finnes smarte måter og komme seg rundt det faktum at du ikke er synsk.

Florentine forklarer: «Rekrutterere ønsker å finne ut om du setter deg realistiske karrieremål, samtidig som de vil finne ut om du er ambisiøs og om stillingen er i tråd med dine mål og utviklingsplaner.» Når du forbereder deg for intervjuet, kan du sette deg noen karrieremål som du kan veve inn i virksomheten til selskapet du skal i intervju hos. Hvis du kan beskrive hvordan dine fremtidsplaner er i tråd med selskapets planer, får du en god mulighet til å skille deg ut fra mengden.

Det gir også intervjueren muligheten til å finne ut om du har planer om å bli værende lenge hos selskapet, sier Zhang. Det gir deg muligheten til å vise din entusiasme for stillingen, og til å forklare hvordan du håper å kunne utgjøre en betydelig forskjell i organisasjonen.

Det er naturligvis umulig å forberede seg på alle spørsmål. Du kan jo for eksempel bli spurt «Hvis du var en grønnsak, hvilken grønnsak ville du vært – og hvorfor?» Hvis du blir forvirret, er det helt greit å fortelle rekruttereren at det er et veldig godt spørsmål, og at du må tenke deg litt om før du kan svare. De fleste intervjuerne er ikke ute etter å ta deg på noen måte, så de vil vanligvis ikke presse deg.

Vil du har flere tips til hvordan du skal takle intervjuet, se vår liste over de vanligste spørsmålene.