førsteinntrykket er alt

Visste du at det kun tar noen sekunder å danne seg et førsteinntrykk av en person? Det vil si at hva du har på deg vil være helt avgjørende for resten av intervjuet – det er jo tross alt det man ser først. Riktig bekledning i kombinasjon med et fast håndtrykk, et smil om munnen og en selvsikker utstråling er oppskriften på en vellykket start på ethvert intervju.

folk er forskjellige

Tidligere var det nok strengere krav til klesstill enn det er nå. Folk er generelt mer åpne for alternative væremåter, og vet at stil og smak varierer fra menneske til menneske. I mange bransjer er det også et internasjonalt miljø som gjør at man er vant til impulser fra forskjellige kulturer. Først og fremst er det derfor viktig at man er seg selv. Likevel er det noen enkle grep man kan ta for å justere stillen sin litt, slik at den gir et så godt som mulig inntrykk av hvem du er, og ikke overskygger dine kvalifikasjoner.

se an bransjen

Noen arbeidsplasser krever stivere bekledning enn andre. Skal du jobbe i et advokatfirma, eller i bank, er kleskoden ofte dress. Regnskapsbyråer og konsulentfirmaer krever ikke like stive uniformer, men setter kanskje pris på om du bruker skjorte og slips under genseren.

Derfor er det greit å ha oversikt over hva som er standard kleskode i bransjen du søker deg inn i, slik at du hverken kommer for stivpyntet eller avslappet. Selv om det blir mer og mer akseptert med hverdagslige klær på arbeidsplasser generelt, er det en fin pekepinn å tenke at du skal kle deg hakket finere på intervju. Her skal du tross alt overbevise noen om at du er verdt å investere i!

hold deg til nøytrale plagg

Ikke bruk overdeler med for stor utringning eller veldig korte skjørt og kjoler. Joggebuksen og andre treningsklær kan du også la ligge igjen i klesskapet. T-skjorter med budskap bør brukes med forsiktighet. En enkel bukse, t-skjorte, genser eller skjorte med klassiske snitt. Det er ikke mer som skal til. Da holder du deg på den sikre siden, og trenger ikke være redd for å tråkke noen på tærne. Samtidig er det viktig å ikke miste seg selv bak en stiv fasade – noe vi tar for oss i neste punkt.

vær deg selv

Man må passe på å ikke glemme seg selv oppi det hele. En hvit skjorte ser flott ut på de fleste, men om dette er noe du virkelig ikke er komfortabel med, og det ikke er påkrevd på arbeidsplassen du har søkt på, er det bare å styre unna. Om du føler deg utilpass i klærne du har på deg vil du ikke klare å prestere ditt beste på intervjuet. Ikke vær redd for å vise litt av personligheten din gjennom subtile elementer i plaggene du har på, så lenge det ikke tar hele fokuset.

et siste tips

Om du er usikker på hvordan kleskoden er på arbeidsplassen du søker jobb, så er det ingenting i veien for å spørre. Ta en telefon til sentralbordet og hør om de kan fortelle deg hva som er normalt antrekk. Alternativt kan du søke opp bedriften på sosiale medier. Du finner helt sikkert noen bilder som viser de ansatte in action, og da vil du få et inntrykk av hvordan stilen er.