Flere og flere benytter videointervju i rekrutteringsprosessen. Både blant profesjonelle rekrutterere og bedrifter har dette blitt mer og mer vanlig. For deg som jobbsøker er det kanskje uvant, men i grunnen er det ikke så vanskelig. 

Det kan være flere årsaker til at dette har blitt så vanlig. Hovedgrunnen er at dette er raskt og effektivt for både arbeidsgiver og deg. Du trenger ikke å reise for å gjennomføre intervjuet, og det kan gjøres på tidspunkter der du normalt ikke hadde hatt anledning til å stille opp. 

forskjellige typer videointervju

Grovt sett finnes det to hovedtyper videointervju som benyttes i ansettelsesprosesser. Den ene er de intervjuene der det sitter en person bak kameraet på andre siden, slik at du har en toveis-samtale. Dette er også det som ligner mest på et ordinært intervju, og kanskje også den typen videointervju der praten går lettest. 

Den andre typen intervjuer er de såkalte on-demand intervjuene. Dette er intervjuer der spørsmålene allerede er spilt inn eller skrevet i tekst. Det du må gjøre er å starte intervjuet og gjennomføre på egen hånd uten at noen stiller oppfølgingsspørsmål eller korrigerer deg. Dette er kanskje den mest krevende formen for intervjuer, og her er det en fordel at du har forberedt deg litt og vet hva du skal svare på de vanlige spørsmålene. Her kan det også være slik at du har begrenset tid på å svare for deg på hvert punkt.  

Selv om gjennomføringen av de forskjellige typene intervjuer kanskje er litt forskjellig, så er mye av forberedelsene de samme. Som til etthvert jobbintervju, så er resultatet avhengig av forarbeidet ditt. Desto mer forberedt du er, jo mer avslappet er du under gjennomføringen. 

test applikasjonen

Som regel har du fått en link eller tilgang til et program på forhånd. Den enkleste formen for intervju er de som bruker standardprogrammer som Skype, Facetime, Google Hangout eller andre applikasjoner du kanskje kjenner fra før. De mer avanserte løsningene krever gjerne at du laster ned en plugin eller et helt program. Uansett anbefaler vi deg å teste at alt fungerer slik at du vet at det tekniske er i orden før du skal gjennomføre intervjuet.  Får du ikke orden på programmet, så kan du ringe arbeidsgiver og be om hjelp, men det beste er om du har kontroll på alt dette på forhånd. 

andre tekniske forberedelser

Avhengig av hvilke enhet du bruker, pc eller telefon, så er det en ide å se over hvilke programmer som kjører. Du vil helst ikke bli avbrutt av pop-up vinduer fra chatteprogrammer eller andre applikasjoner som kan forstyrre intervjuet. Avslutt derfor så mye som mulig, og logg ut av programmer som kan sende varsler. Det er heller ingen fordel hvis pcen starter en oppdatering eller en virusscan noen minutter før intervjuet starter. 

En naturlig del av forberedelsene er selvfølgelig også å sørge for at både mikrofon og kamera virker som det skal. Er det noe som ikke fungerer er det kanskje mulig å låne av en venn eller familiemedlem?

internettlinje

Deler du internettlinje? Har du god nok hastighet? Pass på at ingen andre i huset setter seg ned for å streame en film eller et spill akkurat når du er midt i intervjuet. Dette kan påvirke hastigheten på linjen, slik at kvaliteten blir dårlig. Det er ingenting som er mer irriterende enn en hakkete linje med uklare bilder og oppstykket lyd. Det gjør det vanskelig for både deg og intervjuer å få god flyt. 

legg bort telefonen

Dersom intervjuet skjer via pc eller mac, så er det lurt å legge bort telefonen, slik at den ikke distraherer deg. Må du absolutt ha den i nærheten bør du sette den både på flymodus og skru av lyden. Tilsvarende så bør du slå av alle andre enheter som på en eller annen måte kan lage distraherende lyder. Smartklokker og andre enheter har en tendens til å gi fra seg varsler når det passer minst. 

rydd

Sørg for at omgivelsene dine er så rolige som mulig. Sitter du hjemme, så husk på det som vises på kameraet også forteller endel om deg som person. Det beste er å rydde så mye som mulig. Husk også at det er fort gjort å komme borti pcen, dersom du bruker kameraet på denne, slik at du ser mer av rommet enn du opprinnelig hadde tenkt deg. Sørg derfor for at det er ordentlig rundt deg. Det aller beste er å sitte mot en nøytral vegg. Har du vinduer bak ryggen vil sollyset utenfra sørge for at du kun synes som en skygge. Er det sterkt lys ute er det beste rådet og trekke for gardiner og heller sette på godt med lys i rommet. 

unngå ulyder

Siden du kanskje ikke har tilgang til et rolig møterom er det viktig å sørge for at omgivelsene er så rolige som mulig. Er det andre i huset er det en god ide å gi beskjed om hva som skjer, slik at de ikke plutselig stormer inn i rommet, eller forstyrrer med høy musikk eller andre ulyder. Det samme gjelder en tørketrommel som plutselig starter eller noen som går i dører. 

antrekk

Når det gjelder klær, så er gjelder de samme regler som ved et vanlig intervju. Det kan du lese mer om her: https://jobb.randstad.no/jobbsokertips/jobbintervjuet/hvordan-bor-man-kle-seg-pa-jobbintervju/

Ellers anbefaler vi å kle seg relativt nøytralt, og uten altfor sterke farger, da disse gjerne kan virke forstyrrende på en skjerm. Selv om du gjennomfører videointervjuet hjemme er det ingen unskyldning for å stille opp i treningsbukse og t-skjorte. Bruker du slips? Kjole? Unngå sterke mønstre. Dette kan fort virke veldig urolig på skjerm. Når det gjelder bruk av briller, så kan det også være en ide å sørge for at lyset ikke gir sterke reflekser i glassene. 

blikk og kroppspråk

I enda større grad enn i et ansikt-til-ansikt intervju er det avslørende når blikket ditt flakker. Øv deg derfor på å se rolig inn i kameraet, og forsøk å ikke la deg distrahere av noe rundt deg. Sitter du hele tiden og ser ned, eller rundt i rommet så framstår du fort som ukonsentrert eller nervøs. 

Les også mer om dette her: https://jobb.randstad.no/jobbsokertips/jobbintervjuet/kroppspraket-kan-avslore-deg/

notater

Det kan være ok å notere underveis dersom arbeidsgiver forteller noe som du ønsker å følge opp, eller som er av interesse. Det er derfor ikke feil å ha skrivesaker tilgjengelig. Tvertimot er det bedre å ha det ved siden av seg, enn å måtte reise seg for å lete etter penn og papir underveis. 

Når det gjelder det du skal si, så bør du derimot ha det meste i hodet. Du kan kanskje ha noen stikkord klare dersom du skulle fått jernteppe, men det beste er om du er mest mulig uavhengig av notater. 

følg med underveis

Dersom det er et on-demand intervju er det ofte regler for hvordan spørsmålene skal besvares. Det kan feks være at du kun har mulighet til å snakke i en begrenset tid. I så fall er det viktig å time det du skal si, slik at opptaket ikke stopper opp før du kommer til poenget. Følg derfor nøye med, og les instruksjonene underveis. Noen intervjuer består også av videosnutter, tekstspørsmål og åpne spørsmål. Les derfor godt før du går videre. slik at du er forberedt på neste seksjon.  

det er som alle andre intervjuer

Når du har gjort alle disse forberedelsen er det ingen grunn til å være stresset. Et videointervju er akkurat som alle andre jobbintervjuer. Til tross for våre råd, så har alle forståelse for at uforutsette ting skjer. Det viktigste grunnen til at du skal forberede deg, er for at du selv skal slappe av og føle at du gjør en så god jobb som mulig. Husk at hovedgrunnen til at du er i en intervjusituasjon, er at arbeidsgiver har funnet ut at du har en spennende profil. Det eneste som står mellom deg og jobben er at du klarer å bevise gjennom intervjuet at du er minst like kompetent og aktuell for stillingen som du har gitt inntrykk av gjennom søknaden og cven din. Lykke til!