Nok en gang har koronapandemien sendt mange tilbake til hjemmekontoret. Til kjøkkenbordet, klesvasken og en perlerad av teamsmøter. Jobben har på alle mulige måter invadert livet, så da er det kanskje ikke så rart at flere revurderer om jobben egentlig passer inn i det livet de ønsker å leve.

eivindboekronikk
eivindboekronikk

Åtte av ti har i løpet av de siste 18 månedene revurdert om jobben passer inn i livet. Halvparten av arbeidsstyrken er nå enten på jakt etter ny jobb eller åpne for nye muligheter. Det er to av funnene i vår nye undersøkelse, Randstad Workmonitor, og for oss som jobber i HR- og rekrutteringsbransjen er dette ganske store nyheter.

Hjemmekontortrøtte og endringsvillige

For i dag er det rekordmange ledige stillinger på markedet, og det har vært vanskelig å finne kvalifiserte kandidater lenge. Særlig til jobber innen helse, IT-utvikling, ingeniør- matematikk- og vitenskapsyrker, men vi ser også stadig flere yrkeskategorier som det er manglende arbeidskraft til. Undersøkelsen indikerer at vi kan komme til å se en ketchup-effekt av hjemmekontortrøtte og endringsvillige medarbeidere på nyåret, som kan gjøre rekrutteringsjobben litt enklere. Men bare dersom arbeidsgivere virkelig tar den store holdningsendringen på alvor.  

Livet må få plass på jobben

For er det noe denne undersøkelsen og vår erfaring tilsier, så er det at arbeidstakere ønsker større grad av fleksibilitet etter snart to år med livsomveltende pandemi. Livet på hjemmekontor har brakt med seg muligheter vi ikke tidligere hadde. Å kunne ta imot barna når de kommer fra skolen, eller gå en tur med hunden og kanskje begynne helgen litt tidligere på hytten gir unektelig mer glede enn å sitte i kø på vei til og fra jobben. Dette er noe arbeidsgivere i større grad må ta hensyn til. Viktigheten av at arbeidsgiveren legger til rette for balanse mellom jobb og fritid har aldri vært viktigere. Dette krever en ganske annerledes tankegang fra arbeidsgiveren enn før pandemien og er helt vesentlig både for å holde på viktige ressurser og tiltrekke seg nye.

Arbeidstakere ønsker en jobb hvor arbeidsmiljøet er godt og de ønsker en jobb hvor de hele tiden kan lære og utvikle seg. Lønn, jobbsikkerhet og interessante oppgaver er fortsatt viktig, men arbeidsgivere som ikke tar jobben med å utvikle og vise frem en arbeidsplass som har plass til hele mennesket, risikerer å tape i kampen om talentene. I tillegg risikerer de å miste de kritiske ressursene de allerede har. For medarbeiderne har hatt god tid til å tenke seg om på hjemmekontoret. Jobben har for mange mistet mye av sin glans, og familie, venner og fritid har blitt viktigere.

En av tre mer stresset nå enn før pandemien

Snakker vi da om bortskjemte folk, som har blitt virkelighetsfjerne og bedagelige på hjemmekontoret? Nei, vi snakker om arbeidstakere som har utvist stor grad av fleksibilitet og innsats i en svært krevende situasjon, som er slitne og som kanskje har mistet noe av tilknytningen de hadde til arbeidsplassen. For selv om halvparten opplever å ha fått bedre balanse mellom jobb og fritid i løpet av pandemien, svarer også en av tre at de er mer stresset nå enn før pandemien, og at de derfor ønsker å gjøre jobbendringer. I tillegg kan vi legge til at seks av ti har fått større innsikt i både personlige mål og karrieremål.

Det haster for arbeidsgivere å gjøre endringer

Arbeidsgivere som skal rekruttere, eller som for all del ønsker å beholde kritiske ressurser, har med andre ord en jobb å gjøre. I snart to år har arbeidstakere sørget for at jobben har funnet plass i livet. Nå er det arbeidsgivers tur til å sørge for at livet får plass i den nye jobbhverdagen som vi forhåpentligvis snart går i møte. Og det kan være lurt å bruke tiden under en ny periode med restriksjoner og hjemmekontor godt. Januar er nemlig den tiden på året hvor flest er på Finn.no i jakten på drømmejobben.

Vurderer du selv å rekruttere starter jobben med å lage en god stillingsannonse. Vil du lære mer om dette kan du laste ned vår gratis guide under.

about the author
eivind-kvadrat1.jpg
eivind-kvadrat1.jpg

Eivind Bøe

CEO

CEO i Randstad Norway. Lang ledererfaring fra forsvaret og næringslivet, de siste 15 år som toppleder. Brenner for hvor viktig enkeltmennesket er, spesielt i en digital tidsepoke.

her kan du blant annet lese om trender i det norske arbeidsmarkedet, hvordan du kan rekruttere på en effektiv måte, samt få tips fra våre eksperter.

abonner her