Jobbintervjuer er nervepirrende nok, men de siste årene har ny teknologi gjort at videointervjuer har blitt stadig mer vanlig. Selv om de kan virke mindre skremmende enn personlige intervjuer, kommer de med sine egne utfordringer. Her er noen ting du bør huske på når du forbereder deg til et jobbintervju på video.

1. Test utstyret ditt

Før intervjuet, sørg for at teknologien din fungerer som den skal. Test internettforbindelsen, kameraet og mikrofonen for å sikre at alt fungerer som det skal. Det er også en god idé å teste videokonferanseprogramvaren du skal bruke for å sikre at du er kjent med den og at den er oppdatert. Her er det en rekke varianter fra Google Meet, Microsoft Teams til mer spesielle systemer. Det er ikke en god følelse å merke at systemet du skal bruke krever en installering av en plugin eller en opprettelse av konto rett før intervjuet skal starte

2. Velg et rolig og godt opplyst sted

Velg et rolig sted for intervjuet hvor du ikke blir forstyrret av støy eller andre distraksjoner. Sørg for at belysningen er god slik at intervjueren kan se deg tydelig. Unngå å sitte foran et vindu eller annen sterk lyskilde, da dette kan gjøre det vanskelig for intervjueren å se ansiktet ditt.  Har du barn eller andre folk i huset, så sørg for at disse lar deg være i fred gjennom intervjuet. Sett mobilen din på lydløs.

3. Kle deg passende

Bare fordi intervjuet er på video, betyr det ikke at du bør kle deg uformelt. Kle deg som du ville gjort for et personlig intervju, og sørg for at antrekket ditt passer for jobben du søker på. Unngå å bruke lyse farger eller heftige mønstre, da disse kan være distraherende på kameraet.

Les mer: hvordan bør man kle seg i jobbintervju

4. Øv på kroppsspråket ditt

Kroppsspråk er like viktig i et videointervju som i et personlig intervju. Sitt oppreist, få øyekontakt, og unngå urolige hender og fikling med ting på som ligger på bordet. Øv foran et speil eller med en venn for å være sikker på at du fremstår som selvsikker og profesjonell. Legg bort mobilen eller andre gjenstander som kan få blikket til å flakke.

5. Forbered svarene dine

Akkurat som i et personlig intervju, må du være forberedt på å svare på vanlige intervjuspørsmål. Undersøk selskapet og jobben du søker på, og forbered svar på spørsmål du tror intervjueren kan stille. Øv svarene dine høyt for å være sikker på at du er komfortabel med dem.

Les mer: 10 vanlige spørsmål i et jobbintervju

6. Ha en backup-plan

Selv om du har testet teknologien din, er det alltid en sjanse for at noe kan gå galt under intervjuet. Ha en backup-plan i tilfelle internettforbindelsen din faller ut eller kameraet slutter å fungere. Sørg for at du har intervjuerens telefonnummer eller e-postadresse slik at du kan kontakte dem om nødvendig. Skulle det værste skje, så ikke la det stresse deg unødvendig. Rekrutterne har garantert lignende ting før, så om du skulle falle ut et øyeblikk, så forsøk å ta det med et smil og ikke la det ødelegge resten av intervjuet.

7. Vær deg selv

Husk til slutt å være deg selv under intervjuet. Selv om det er viktig å være profesjonell, er det også viktig å la personligheten din skinne gjennom. Et jobbintervju på video er kanskje enda mer krevende når det kommer til å vise hvem du er, så smil, vær vennlig og vis intervjueren hvorfor du er den beste kandidaten til jobben.