Elevator pitchen kan være en innledning du kan bruke til å starte samtalen. Enten det er et formelt intervju, en samtale på telefon eller over video, så er det gjerne greit å ha noe som får i gang praten. Vanligvis blir du ganske tidlig spurt om å fortelle litt om deg selv, og da kan det være greit å ha tenkt gjennom en selgende presentasjon som gir en rask innføring i hvem du er. 

husk på hvorfor du er der

Siden du skal forsøke å lande en ny jobb, så er det viktig at pitchen din bør inneholde noe om hvem du er i jobbsammenheng. Si noe om din kompetanse, hva du har å bidra med i nettopp denne stillingen og hva dine styrker er. Pitchen skal med andre ord gi svar på hvem du er, hva du kan og hva du ønsker. 

tips til elevator pitch

  • Selv om den skal være kort, så er det viktig at du tar deg tid og snakker naturlig. Ikke snakk for raskt. 
  • Skriv den ned og øv den inn slik at du kan bruke den ved behov. La gjerne en venn høre deg presentere deg, og komme med tilbakemeldinger
  • Unngå floskler og selvfølgeligheter. Bruk gjerne bransjeord dersom det er naturlig, men se an hvem du snakker med. 
  • Tro på det du sier og fremfør budskapet med selvsikkerhet. Har du øvd på forhånd kan du dekke over naturlig nervøsitet ved å ha en innøvd pitch og dermed få en kickstart på intervjuet. 
  • Tilpass pitchen til ditt publikum. Selv om du har en innøvd innledning må du vite hvem du snakker til, slik at du kan tilpasse budskapet til anledningen. 

samtalestarter

Enten du kaller det elevator pitch eller noe annet, så er det uansett et godt tips å ha tenkt gjennom hvordan du begynner en samtale. Ofte er vi nervøse og litt utilpass i en intervjusetting, og da kan det var greit å ha en innøvd start på samtalen. På den måten har du noe å si selv om du er ekstra spent. I tillegg kan det jo være en grei måte å starte en prat på om anledningen byr seg på andre måter enn i et intervju. Hvis du møter en spennende arbeidstaker i en sosial anledning, treffer en rekrutterer på en jobbmesse eller ser noen du gjerne skulle ha kommet i kontakt med for å sjekke ut mulighetene for en jobb. 

Og du? Elevator pitchen kan også være grei å ha første dag på jobb. Her møter du mange nye mennesker som lurer på hvem du er. I stedet for å virke reservert og nølende kan du fremføre budskapet med sikker stemme. Lykke til!