Noen av oss bytter jobber ofte, mens for andre skjer det sjeldnere. Nordmenn bytter uansett oftere jobb enn tidligere, og de av oss som jobber som konsulenter eller midlertidig arbeidskraft er kanskje i en slik situasjon oftere enn andre. Dersom du har byttet arbeidsplass noen ganger, så har du kanskje merket at det er endel ting du kan gjøre som gjør at møtet med nye kollegaer og oppgaver går enklere. Her kommer noen enkle grep du kan gjøre for at du skal kunne tenke tilbake på første dagen på jobb med gode minner.

ikke kom for sent!

Om det er en dag du ikke bør komme for sent, så er det den første dagen i ny jobb. Det gir et unødvendig dårlig inntrykk som du må jobbe en stund for å snu. Pendler du? I så fall bør du prøvekjøre pendlerruten, slik at du har kontroll på hvor lang tid du bruker. Reiser du kollektivt bør du være sikker på at du har oversikt over rutetidene, og den første dagen bør du kanskje velge et alternativ som er litt tidligere enn det du tror du normalt vil bruke.

smil

Når du går inn døren på den nye arbeidsplassen er det på tide å vise deg fra din beste side. Selv om du føler deg overveldet av nerver og spenning bør du vise dine nye kollegaer hvorfor du fikk jobben. Smil og vær imøtekommende selv om du har mest lyst til å grave deg ned. Introduser deg selv til alle du møter, og sørg for at du gir et inntrykk av at du gleder deg og ikke kan vente med å komme i gang. Bli for all del ikke sittende stille i en krok. Selv om ikke alle hilser på deg, er det du som er den nye på jobben. Ta initiativ og snakk med de du møter. Still spørsmål og vær interessert.

finn ut av kleskoden

Dette er noe du gjerne kan gjøre på forhånd slik at du slipper å føle deg ukomfortabel. Kommer du i skjorte og slips, mens alle kollegaene dine går i genser vil du føle deg overdresset. Er du usikker på dette på forhånd trenger det ikke være vanskeligere enn å ta en telefon. Vil du ikke spørre den nye lederen din kan du ringe sentralbordet og høre hva de sier. Er du usikker, så kan du gjerne kle deg litt penere enn du normalt ville ha gjort, men ikke overdriv.

still spørsmål

Ingen forventer at du skal kunne alt. Er det noe du lurer på, så still spørsmål. De fleste husker hvordan det er å være ny på en jobb, og forstår at du ikke kan vite alt. Ofte er det forfriskende med en ny ansatt som stiller spørsmål ved rutiner og oppgaver som kanskje ikke bestandig er like logiske. Er det kompliserte oppgaver, så gjør notater underveis. Og du? Det blir mye ny informasjon de første dagene, så kanskje du også skal notere ned navnene på de du hilser på etterhvert? Dersom du vet at du er dårlig på navn kan det være en god ide.

vær deg selv

Husk at du forhåpentligvis skal være på arbeidsplassen i lang tid, kanskje flere år. Da er det dumt å opptre helt annerledes enn du vanligvis ville gjort. Du bør strekke deg så langt du kan for å være tidsnok, velkledd, serviceinnstilt og lyttende, men ikke dra det så langt at du blir en annen enn den du er. Du skal bare være en så god utgave av deg selv som du klarer.

ekstra tips – la telefonen være på lydløs

Til slutt har vi et ekstra tips som hjelper deg med å være enda mer fokusert. La telefonen din være på lydløs dersom du ikke trenger den i arbeid. Telefonen er en av våre største distraksjoner, og når vi blir usikre, har lite å gjøre eller av andre grunner føler vi må finne på ett eller annet, så er det fort gjort å begynne og taste. Dette passer dårlig første dag på ny jobb. Slå heller av lyden og forsøk å høre etter på det som blir sagt. Nå skal du fokusere og lære. Det er ingen andre perioder i arbeidskarrieren der man lærer mer enn de første ukene i en ny jobb. Sug til deg alt du hører. Alle gode råd og nye arbeidsoppgaver. Det er heller ingenting som er mer inspirerende enn å føle at man utvikler seg, så her er det bare å stå på. Lykke til med den nye jobben!