Du har fått drømmejobben, og gleder deg til å starte i den nye stillingen. Men hvordan skal du takle overgangen fra å være nyansatt til å bli en integrert og verdsatt medarbeider? Det er mye som skal læres, mange som skal møtes, og mange forventninger som skal innfris. I denne artikkelen gir vi deg 8 tips for å lykkes i din nye jobb, og hvordan du kan komme godt i gang med din nye arbeidshverdag.

1. kom forberedt

Før du starter i din nye jobb, bør du gjøre litt research om bedriften, bransjen, stillingen og kulturen. Les deg opp på nettsiden, sosiale medier, årsrapporter og andre kilder som kan gi deg nyttig informasjon. Dette vil gjøre deg mer trygg og kompetent når du møter dine nye kollegaer og oppgaver.

2. observer og lær

Når du begynner i din nye jobb, bør du være oppmerksom på hvordan ting fungerer, hvem som gjør hva, og hvordan folk kommuniserer. Se nøye på hvordan folk med lignende jobber utfører sine oppgaver, og hvilke rutiner og regler som gjelder. Prøv å tilpasse deg til arbeidsmåten og stilen til bedriften, uten å miste din egen personlighet.

3. vær åpen og interessert

Det er viktig å vise at du er interessert i å lære og bidra i din nye jobb. Still spørsmål når du er usikker eller nysgjerrig, og søk tilbakemelding på jobben du gjør. Vis også at du er engasjert og motivert ved å stille spørsmål om bedriften, prosjektene, målene og visjonene. Dette vil vise at du bryr deg om jobben din, og at du vil utvikle deg.

4. ta initiativ og ansvar

Ikke vent på at noen skal fortelle deg hva du skal gjøre eller hvordan du skal gjøre det. Ta initiativ til å finne ut av ting selv, eller tilby deg å hjelpe til med noe som trengs å gjøres. Vis at du er en ansvarlig og selvstendig medarbeider som kan ta egne beslutninger og løse problemer. Dette vil gi deg et godt omdømme og respekt hos dine kollegaer og ledere.

5. ha en positiv holdning 

Det er ikke alltid lett å starte i en ny jobb, og det kan være utfordrende å tilpasse seg til en ny situasjon. Men prøv å holde en positiv holdning, selv om du møter på vanskeligheter eller motstand. Smil, vær høflig, takknemlig og imøtekommende overfor alle du møter2. Unngå å klage, kritisere eller sladre om andre. Fokuser på det som er bra, og det som kan bli bedre.

6. knytt kontakt med kollegaene

En av de viktigste faktorene for å trives og lykkes i en ny jobb er å bygge gode relasjoner med dine kollegaer. Det er de som kan hjelpe deg med å lære jobben, støtte deg når du trenger det, og gi deg et godt arbeidsmiljø3. Derfor bør du være aktiv i det sosiale livet på jobben, delta på arrangementer, lunsjer, pauser og andre anledninger til å bli kjent med folk2. Vær også interessert i dem som personer, ikke bare som kollegaer.

7. ha realistiske forventninger

Det er bra å ha høye ambisjoner og forventninger til din nye jobb, men ikke overdriv eller stress deg selv for mye. Det tar tid å lære en ny jobb, og det er normalt å gjøre feil eller føle seg usikker i begynnelsen. Ikke sammenlign deg selv med andre som har jobbet der lenger, eller forvent at du skal prestere på topp med en gang. Vær tålmodig, ydmyk og villig til å lære av dine erfaringer.

8. vær deg selv

Det er viktig å tilpasse seg til din nye jobb, men ikke på bekostning av din egen identitet og integritet. Du har fått jobben fordi du har noe å tilby, både faglig og personlig. Derfor bør du være tro mot deg selv, dine verdier og dine meninger. Vær ærlig, autentisk og profesjonell i alt du gjør. Det vil gjøre deg mer troverdig, respektert og likt av dine kollegaer og ledere.

Å starte i en ny jobb er en spennende og utfordrende mulighet til å vokse og utvikle seg som person og profesjonell. Ved å følge disse 8 tipsene kan du komme godt i gang med din nye arbeidshverdag, og legge grunnlaget for et vellykket arbeidsforhold.