I et arbeidsliv som stadig endrer seg, vokser det opp nye selskaper i stor hastighet. Samtidig med innføringen av ny teknologi og behov for nye tjenester vokser det også fram nye roller på arbeidsmarkedet. Som verdens største HR-selskap, bistår Randstad stadig rekruttering til roller som ikke fantes for kort tid tilbake.

fremtidi
fremtidi

Det sies at robotene vil ta over for mennesker og at AI vil gjøre at jobber forsvinner. Overskrifter i nyhetene kan tyde på at vi alle på ett eller annet tidspunkt blir byttet ut med teknologiske løsninger. Dette har allerede pågått over mange år. Roboter, automatisering og AI har erstattet millioner av arbeidsplasser over hele verden, og vil fortsette å gjøre dette med enda større hastighet. Hvor mange er det egentlig som jobber som sekretær lengre? Hvor ble det av fotobransjen? Til tross for store endringer opplever vi det motsatte av underskudd på arbeidsplasser. Innen mange bransjer er underskuddet på kvalifisert personell kritisk.

- Vi i Randstad er optimistiske med tanke på endringene vi står midt oppe i. Vår siste Flexibility@Work rapport viser at den digitale økonomien opplever en positiv effekt i forhold til antallet jobber som vokser fram som følge av teknologiskiftet. Automatisering er med på å øke antallet arbeidsplasser på verdensbasis med ca 0.5% pr år. Dette er en vedvarende effekt som vi vil se over lang tid, forteller Eivind Bøe, daglig leder hos Randstad.

hologramlærer? online lege?

Som verdens største HR-selskap ser vi dette i vårt daglige arbeide. Vi rekrutterer oftere og oftere til stillinger som ikke fantes for få år siden. Kunne du tenkt deg å være operatør på førerløs buss? Dette er et eksempel på en stilling vi rekrutterte til for første gang nå i år. I tillegg ser vi bransjer vokse ut av ingenting, og på kort tid bli dominerende aktører.

- Et av de mest spennende prosjektene vi har jobbet med det siste året er et samarbeidet med Lime, forteller seniorkonsulent Tina Rønning i Randstad, som har hatt hovedansvar for kunden siden oppstartsmøte rett før sommeren 2019.

suksess_pa_to_hjul
suksess_pa_to_hjul

Lime er en av flere aktører som dukket opp i gatene i Oslo, og andre storbyer med utleie av sparkesykler. Selskapet ble opprettet for drøye 2 år siden i Chicago, USA, av to gründere fra Asia. De er ledende i flere land i Europa og store deler av USA, og det sies at de for øyeblikket er verdens raskest voksende selskap.

operations specialist?

- Totalt har vi på kort tid rekruttert 37 personer. Alt er knyttet til vedlikehold, drift og administrering av sparkesykkelløsningene, fortsetter Tina.

Hva sier du for eksempel til å bli operations specialist? I denne rollen er du ansvarlig for å plassere ut syklene, eller scooterene som Lime kaller det, på angitte hotspots rundt i byen du jobber. Du jobber også med å hente inn sykler, enten som du finner via GPS, eller som har sluttet å fungere slik at du må spore den opp på andre måter. Mange av scooterne kan ofte fikses på stedet, så sjåførene får også opplæring i hvordan scooterne fungerer.

Nysgjerrig på sparkesykkel? Det var vi også, så vi lånte like gjerne en elscooter fra Lime. Her ser du hvordan det gikk da vi testet.

bruk og kast?

En av grunnene til at Lime er ledende, er at de bygger og videreutvikler scooterne deres selv. Bransjen har fått kritikk for at scooterne har kort levetid, og det har vært stilt spørsmål ved om det miljøvennlige aspektet egentlig er til stede? Her skiller Lime seg blant annet ut med sin stadig søken etter innovative løsninger og forbedringer. De er nå på sin tredje generasjon scooter, der hele 97% av komponentene er resirkulerbar.

fornøyde kunder

Tilbakemeldingen fra Lime til Randstad har vært gjennomgående positive hele veien.

- Randstad har bistått med rådgivning langt utover det vi avtalte. De har levert dyktige vikarer som har tatt ansvar og gjort en formidabel jobb. Allerede etter tre uker kunne Oslo vise til svært gode resultater, takket være den store innsatsen til de ansatte og den gode supporten fra Randstad, som har hjulpet oss med å skalere virksomheten kjapt, sier Jeremy Picard, Senior European Launcher i Lime.

langsiktige gevinster

I stedet for å fokusere på de kortsiktige effektene den disruptive teknologien har i form av bortfall av arbeidsplasser, tror vi det er riktigere å se på de langsiktige effekten på framtidens arbeidsliv. En framtid som vil fundamentalt endres til det bedre som følge av den teknologiske innovasjonen.

Er du interessert i å lese mer om fremtidens arbeidsliv anbefaler vi deg å laste ned rapporten flexibility@work ved å trykke her.

about the author
christian-ny-kvadrat.jpg
christian-ny-kvadrat.jpg

Christian Børresen

IT & Marketing Director

Markedsdirektør i Randstad siden 2016. Har utdannelse innen pedagogikk og jus. Yrkeserfaring innen IT-ledelse, markedsføring og journalistikk. Brenner for kommunikasjon, medier og ny teknologi.

her kan du blant annet lese om trender i det norske arbeidsmarkedet, hvordan du kan rekruttere på en effektiv måte, samt få tips fra våre eksperter.

abonner her