Referansene dine er derimot også svært viktig for en rekrutterer som skal vurdere om du er egnet til jobben, men likevel noe som mange ikke bruker riktig så mye tid på. Her gir vi deg noen gode råd om hvordan du kan bruke referansene dine på en mest mulig riktig måte.

oppgi referanser på forespørsel

– For det første trenger du IKKE å levere en full liste med referansepersoner i søknaden din. Dette er verken forventet eller spesielt smart. Gir du fra deg referansene dine uten videre, så kan du risikere både at de ringes opp uten at du har fått avklart det, og at de blir “utslitt”, forteller rekrutterer Anita Bach hos Randstad.

En god referanse skal du spare på, og bare ta fram på riktig tidspunkt. Det er derfor mye bedre at du skriver i CV eller jobbsøknaden, at “referanser oppgis på forespørsel” Når arbeidsgiver spør om å få referanser, så er det for det første et godt tegn, da du kan regne med at du er svært aktuell for stillingen, men samtidig så gir det deg mulighet til å ta en avklarende samtale med referansen før det blir kontaktet. Dette bringer oss til neste punkt.

forbered referansepersonene dine

Snakk alltid med referansepersonene dine på forhånd, og sørg for at de vet hvem som ringer, og hvilke jobb det gjelder. Fortell så mye som mulig, slik at de kan vinkle sine svar i forhold til stillingene du søker. Kanskje kan du også få avtalt et par forskjellige tidspunkt der de er tilgjengelig, slik at din potensielle nye arbeidsgiver får det så enkelt som mulig når han skal kontakte de. Spesielt når det er snakk om profesjonelle rekrutterere er dette viktig. De er gjerne i kontakt med en rekke referanser hver eneste dag, og da er det veldig irriterende hvis nettopp dine er umulig å få tak i. Dersom du vet at referansepersonen din er vanskelig å få tak i, så sørg for å sende over mailadresse i tillegg til telefonnummer, slik at vedkommende som skal kontakte ham har flere alternativer.

vær sikker på dine referanser

Det høres kanskje ut som en selvfølge, men sørg for at referansene dine gir gode tilbakemeldinger. Noen arbeidsgivere har som policy å ikke opplyse om annet enn varighet på arbeidsforhold og arbeidsoppgaver. Dersom dette er tilfelle vil de ikke ha noen særlig verdi som referanseperson.

Du kan gjerne ha referansepersoner som spenner over flere arbeidsforhold, men så langt det er mulig bør minst en av disse være fra siste arbeidssted. Et unntak er selvfølgelig hvis du ikke har opplyst nåværende arbeidsgiver om at du søker, men forvent da at det blir stilt spørsmål om mangel på “ferske” referanser, og sørg for at du har et godt svar på dette. Kanskje du kan spørre en arbeidskollega i stedet for sjefen?

Sørg også for at referansepersonene dine er så ferske at de ikke har glemt hvordan det var å jobbe med deg. Arbeidstakere kommer og går, og etter noen år bør du kanskje vurdere å fjerne referansepersoner med mindre dette er noen du har hatt et spesielt nært forhold til, eller du vet at de fortsatt vil gi gode tilbakemeldinger til en rekrutterer. Har du bare gamle referansepersoner vil de som intervjuer deg lure på hvorfor du ikke har noen fra de siste arbeidsforholdene dine.

velg forskjellige roller

Det kan ha stor verdi å ha referanser som står i forskjellig forhold til deg. En leder er å foretrekke, men hvis du har flere fra samme arbeidsplass, så ta gjerne også en kollega eller underordnet. De vil helt sikkert ha forskjellig oppfatning av deg, noe som er verdifull innsikt for den som skal ansette.

Er du ung og uten særlig arbeidserfaring? I så fall har du kanskje en lærer, foreleser eller leder av frivillig organisasjon der du har vært med. En slektning eller bestevenn har liten verdi som referanse.

hvor mange bør du oppgi?

Som regel holder det med 3 til 5 referanser. Har du flere, så sett dem gjerne på listen din, og vurder hvem du bruker fra gang til gang. Søker du forskjellige type jobber er det kanskje ikke bestandig de samme personene er beste referanser.

Til slutt er det ikke dumt å ta med seg listen over referansepersoner i jobbintervjuet. Hvis arbeidsgiver er så interessert at de allerede etter samtalen ber om å få referanser kan det være greit å kunne levere disse så snart som mulig.