motiverte ansatte i logistikkbransjen: Hvordan ser et engasjert team ut?

Å holde ansatte motiverte er en stor utfordring i logistikkbransjen, som preges av økende kostnader, inflasjon og økonomisk usikkerhet. Mange bedrifter kutter i personaltiltak for å spare penger, men opplever samtidig at produktiviteten stopper opp. Dette gjør motivasjon enda viktigere. De fleste vet at motiverte ansatte gir bedre resultater, men likevel strever mange logistikkselskaper med å få det til i praksis. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva motivasjon betyr i logistikkbransjen – og hvilke utfordringer både bedrifter og ansatte møter i hverdagen.

Randstad Operational Illustration

last ned vår ferske employer brand research rapport her

last ned rapport

motivasjonsutfordringer i logistikkbransjen

Nyere forskning på logistikksektoren viser tydelig hvor stor innvirkning motivasjon har på prestasjonene i denne bransjen. Samtidig er det en bransje der det er ekstra krevende å holde motivasjonen oppe over tid. Jobber som lagerplukking og varetransport er fysisk krevende, repetitive og ofte stressende. Dette skaper grobunn for utmattelse, demotivasjon og i verste fall utbrenthet. Dette underbygges av en rekke rapporter, blant annet en nylig undersøkelse om utbrenthet og jobbtilfredshet blant logistikkmedarbeidere. Disse faktorene skaper barrierer for å holde motivasjonen oppe, særlig for ansatte med monotone arbeidsoppgaver under tidspress.

blog visual
blog visual

Ting går raskt i denne bransjen, særlig i høysesongene, med høye forventninger som legger press på de ansatte. Utfordringen handler ikke bare om å motivere de ansatte i det daglige arbeidet, men også om å sørge for at de ikke faller fra under stress og i travle perioder. Høyt gjennomtrekk er en annen viktig utfordring, som blant annet ble drøftet på et nylig CSCMP EDGE-arrangement, og er ofte forbundet med manglende engasjement over tid.

Samlet sett står logistikksektoren overfor en rekke utfordringer når det kommer til å holde de ansatte motiverte, fra fysisk krevende oppgaver til høy turnover. For å ta tak i disse utfordringene må man finne løsninger som går ut over rent økonomiske insentiver, med mål om å øke jobbtilfredsheten og redusere utbrenthet.

indre vs. ytre motivasjonsfaktorer

I den nyeste REBR-rapporten vår kommer det frem hva de fem viktigste motivasjonsfaktorene er for de fleste ansatte i transport og logistikk sektoren:

  1. Attraktive lønninger og goder

  2. Godt arbeidsmiljø

  3. God ledelse

  4. Balanse mellom jobb og fritid

  5. Interessant jobbinnhold

Betydningen av de ulike faktorene varierer imidlertid mye avhengig av bransje, kultur og region. For eksempel legger ansatte i logistikksektoren ofte stor vekt på attraktive lønninger og goder, ettersom bransjen kan være preget av fysisk krevende arbeidsoppgaver og skiftarbeid som krever kompensasjon. Samtidig trekkes et godt arbeidsmiljø frem som avgjørende, da samarbeid og tillit mellom kollegaer er essensielt i en hektisk og operativ hverdag.

God ledelse spiller også en sentral rolle, særlig i en sektor der raske beslutninger og tydelig kommunikasjon er nødvendig for å håndtere komplekse logistikkutfordringer. For enkelte grupper ansatte, som økonomi- og kontoransatte, vil balanse mellom jobb og fritid være en høyere prioritet, ettersom disse stillingene ofte innebærer mer forutsigbare arbeidsdager. Til slutt er interessant jobbinnhold en viktig motivasjonsfaktor for mange, særlig for de som ønsker utviklingsmuligheter og variasjon i arbeidsoppgavene.

På tvers av sektoren ser vi altså at ansatte motiveres av ulike kombinasjoner av disse fem faktorene, avhengig av både deres rolle og de strukturelle rammene de opererer innenfor.

Samtidig viser noen studier at logistikkpersonell kan være mer motivert av indre motivasjon og fundamentalverdier – som personlig utvikling og å føle seg verdsatt – enn av bare økonomiske insentiver. Selv om ytre aspekter som rettferdig lønn og jobbsikkerhet er et must, springer genuin jobbtilfredshet og motivasjon ut fra faktorer som autonomi, ansvar, anerkjennelse og tilhørighet.

blog visual
blog visual

Disse funnene er i tråd med psykologen Frederick Herzbergs tofaktorteori, som hevder at jobbtilfredshet og medarbeiderengasjement påvirkes av to nøkkelelementer: hygienefaktorer og motivasjonsfaktorer. Selv om hygienefaktorer som kompensasjon og arbeidsforhold kan redusere misnøye, er de ikke aktive pådrivere for økt motivasjon. Motivasjonsfaktorer som autonomi, anerkjennelse og personlig utvikling vil derimot ofte styrke motivasjonen og engasjementet på arbeidsplassen.

Herzberg understreket at det ikke er tilstrekkelig å bare eliminere misnøye for å få en motivert arbeidsstyrke. Man må gå ut over å dekke de grunnleggende arbeidsvilkårene, og også inkorporere meningsfulle motivasjonsfaktorer for å inspirere ansatte og styrke resultatene generelt.

vi har selv erfart at når lagermedarbeidere får mulighet til å foreslå prosessforbedringer eller truckførere kan justere ruter for å kjøre mer effektivt, genererer det tillit og øker engasjementet. På samme måte øker engasjementet når de ansatte føler at de er en del av et team. 

Den nyeste Workmonitor-rapporten vår bekrefter dette. Der kommer det tydelig frem at en sterk følelse av fellesskap ikke bare øker trivselen på jobb – det er også en viktig drivkraft for økt produktivitet. Hele 80 % av respondentene oppgir faktisk at en følelse av fellesskap motiverer dem til å prestere bedre. Ved å styrke teamarbeidet og skape tilhørighet blant logistikkmedarbeidere kan selskaper både løfte arbeidsmoralen og forbedre resultatene. 

Anerkjennelse for innsats – som en enkel «Månedens ansatt»-ordning – kan i mange tilfeller også ha en større og mer varig effekt enn en éngangsbonus.

Randstad Operational Illustration

last ned vår ferske employer brand research rapport her

last ned rapport

betydningen av markedsrealitetene

Ifølge REBR-undersøkelsen er lønn fortsatt den største motivasjonsfaktoren på verdensbasis, tett fulgt av en god balanse mellom jobb og fritid. Maslows klassiske behovshierarki gir imidlertid tidløs innsikt i bransjespesifikke forskjeller. I logistikkbransjen spiller helt grunnleggende ting som lønn og jobbsikkerhet en stadig større rolle i takt med at bransjen blir mer presset. I økonomisektoren, derimot, er disse grunnleggende behovene i stor grad innfridd, og da vektlegger de ansatte gjerne heller intellektuelle og følelsesmessige faktorer.

blog visual
blog visual

Til syvende og sist formes motivasjonen både av Maslow-rammeverket og dynamikkene i arbeidsmarkedet. Eksterne faktorer påvirker hvor mye fleksibilitet selskaper har når det gjelder å tilby motivasjonsfaktorer på høyere nivå, som karriereutvikling og personlig utvikling.

Kort sagt, når det er stort samsvar mellom bedriftens verdiløfte som arbeidsgiver og verdiløftet til de ansatte, blir det mulig å utvikle en høyt motivert arbeidsstyrke. Samtidig vil realitetene i arbeidsmarkedet ofte forstyrre denne balansen.

4 tegn på motiverte logistikkarbeidere

Hvordan oppleves motivasjon blant logistikkansatte? Basert på mange års erfaring har vi i Randstad identifisert fire kjennetegn som konsekvent går igjen hos motiverte logistikkteam:

1. høy produktivitet og kvalitet

Bestillinger fullføres som planlagt og med god nøyaktighet. De ansatte tar initiativ til å løse problemer og optimalisere prosesser, for eksempel ved å proaktivt organisere beholdningen for å unngå flaskehalser.

2. lavt fravær og gjennomtrekk

Motiverte logistikkansatte stiller konsekvent på jobb til tross for at arbeidet er krevende, og selskapet har lav turnover. De blir i jobben sesong etter sesong, noe som er et tegn på både jobbtilfredshet og lojalitet.

3. en positiv jobbkultur

Det er en sterk følelse av kameratskap blant kollegene, både på lageret og hos sjåførene. Man kommuniserer åpent om problemer og mulige forbedringer i teamet, og ledelsen skaper et miljø der tilbakemeldinger blir verdsatt, slik at man får en engasjert og positiv atmosfære.

4. fokus på sikkerhet og effektivitet

Motiverte ansatte tar eierskap. De følger rutiner, prioriterer sikkerhet og ser alltid etter bedre måter å jobbe på. De behandler jobben som om den var deres egen – og det gir solide resultater over tid.

Motsatt er tegnene på lav motivasjon blant annet økt jobbfravær, lavere produktivitet og høyt gjennomtrekk i bedriften.

derfor er ansattmotivasjon viktig i logistikkbransjen

De fire hovedtegnene på et motivert team over gir deg ikke bare mer fornøyde ansatte, men har også mange forretningsmessige fordeler for selskapet. Med engasjerte logistikkmedarbeidere øker produktiviteten, leveransene leveres som avtalt, og kundene blir fornøyde. Ofte er motiverte team også bedre rustet til å håndtere avvik i forsyningskjeden og holde produktiviteten oppe under press.

Det første skrittet for å forbedre motivasjonen blant de ansatte er å ta pulsen på hvordan situasjonen er i dag. Hvis organisasjonen ser faretegnene på lavere motivasjon, som redusert produktivitet eller høy utskiftning av ansatte, må dere ta grep snarest.

hovedpunkter

  • Motiverte ansatte er avgjørende i logistikkbransjen. I en tid med økende kostnader og usikkerhet er motivasjon nøkkelen til å holde produktiviteten oppe.

  • Logistikkyrker har unike motivasjonsutfordringer. Fysisk krevende og repetitive oppgaver gjør at faktorer som attraktive lønninger, et godt arbeidsmiljø og god ledelse er avgjørende for å opprettholde motivasjonen.

  • Motivasjon handler om mer enn penger. Selv om lønn og goder står høyt, er også trivsel på arbeidsplassen, balanse mellom jobb og fritid, og interessante arbeidsoppgaver viktige for engasjementet.

  • Markedsdynamikker spiller inn. I logistikkbransjen vektlegges ofte økonomisk stabilitet og gode arbeidsvilkår, mens andre bransjer legger større vekt på karriereutvikling eller fleksibilitet.

  • Første trinn må alltid være å kartlegge motivasjonsnivået. Ta pulsen på hvordan arbeidstakerne har det, og ta grep ved varselstegn som høyt gjennomtrekk og lavere produktivitet. Da er du bedre rustet til å få et engasjert og motstandsdyktig team.

Hvis du vil ha en grundig, databasert oversikt over motivasjon i logistikkbransjen, anbefaler vi vår ferske employer brand research-rapport. Her får du innsikt i de viktigste trendene som påvirker ansattes motivasjon på tvers av ulike markeder, og hvilke faktorer som skaper – og hindrer – engasjement.

Randstad Operational Illustration

last ned vår ferske employer brand research rapport her

last ned rapport
about the author
profilbilde av Cathrine Torsvik
profilbilde av Cathrine Torsvik

Cathrine Torsvik

business area director

Cathrine er Business Area Director i Randstad og har bla. ansvar for Inhouse og Central Sourcing. Cathrine har mastergrad i samfunnsvitenskap fra Universitetet i Bergen og NLA.

her kan du blant annet lese om trender i det norske arbeidsmarkedet, hvordan du kan rekruttere på en effektiv måte, samt få tips fra våre eksperter.

abonner her