Verken bedre lønn, karriereløft eller mer fritid er gode nok grunn for nordmenn til å jobbe i utlandet. For noen blir til og med Kongsberg for langt hjemmefra.

Myten om at nordmenn er lite mobile når det kommer til arbeidssted, bekreftes i siste utgave av Randstad Workmonitor. Bare 42 prosent av nordmennene i undersøkelsen kan tenke seg å jobbe i utlandet mot vesentlig høyere lønn. Globalt er tallet 59 prosent, i Sverige 50 prosent og i Danmark 49 prosent.

beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet

Kongsberg Gruppen er blant arbeidsgiverne i Norge som sender ansatte, hovedsakelig ingeniører, til utlandet for å jobbe. HR-leder Anne Gro Kjørstad merker at noen land er lettere å rekruttere ansatte til enn andre.

anne gro
anne gro

– Beliggenhet er viktig for jobbsøkere. Undersøkelser viser at ingeniører ikke alltid er så mobile, men noen er i hvert fall villige til å flytte på seg. Vi har opptil 100 ansatte i utlandet, og ser at noen områder er mer populære enn andre. For eksempel er vi flere steder i USA, der er det ganske enkelt å få folk til å flytte til. Der er det nok lettere å integrere seg enn mange andre steder, sier Kjørstad.

I undersøkelsen oppgir nordmenn Danmark, Sverige og Storbritannia som de mest attraktive landene å jobbe i. Både svensker og dansker har Norge på førsteplass.

hjemlengsel

Med over 200 år i virksomhet, er Kongsberg Gruppen en trygg og kjent arbeidsgiver. Selskapet kom på andreplass i Randstads kåring av Norges mest attraktive arbeidsgivere i 2019. Med andre ord – det er mange som er villige til å flytte til Kongsberg for å få en interessant jobb. Da kan de delta i Minglemølla, et sosialt tiltak for å integrere nyansatte. Kongsberg Gruppen er også med i et HR-forum på tvers av bedrifter for å kunne tilby partnerne til nyansatte jobb på Kongsberg. Men for noen kan selv Kongsberg være for langt hjemmefra.

– Det har nok vært noen tilfeller der ansatte ikke har funnet seg til rette i Kongsberg, men fortsatt synes jobben og oppgavene er interessante. Da har vi sett på muligheter for å tilrettelegge for pendling eller jobbing fra et av våre andre kontorer i Norge. Det er ikke sikkert de trenger å slutte i konsert, det kan finnes løsninger andre steder, sier Kjørstad.

heller reise enn flytte

Når det gjelder reisevei, er ikke nordmenn vanskelige: Vi vil helst ha gå- eller sykkelavstand til jobb (62 prosent), men dersom jobben er spesielt interessant, er 63 prosent villige til å reise lenger til jobben. Og HR-leder Kjørstad selv? Hun er fra Vestfossen, 20 minutter unna, og har i hele yrkeslivet bodd og jobbet på Kongsberg.

– Det er nok mest tilfeldig, avslutter hun med en latter.

Available for a white yellow and navy background. Please use the version for the background color as indicated in the file name. The zip file contains the illustration in EPS, PNG, SVG and AI format.

nordmenn vil ikke flytte for jobben.

klikk her

om undersøkelsen

Randstad Workmonitor er en kvartalsvis undersøkelse blant 25.000 arbeidstagere, fordelt på 34 land i Europa, Asia, Australia, USA/Canada og Sør-Amerika. Deltakerne er i alderen 18-65 år, og hvert land er representert med minst 500 respondenter, ofte opptil 800. Svarene avdekker lokale og globale trender innen mobilitet over tid. Randstad Workmonitor ble lansert i 2003, og har vokst siden. Det store nedslagsfeltet gjør at rapporten bidrar til en helhetlig forståelse av utviklingen i jobbmarkedet.

about the author
christian-ny-kvadrat.jpg
christian-ny-kvadrat.jpg

Christian Børresen

IT & Marketing Director

Markedsdirektør i Randstad siden 2016. Har utdannelse innen pedagogikk og jus. Yrkeserfaring innen IT-ledelse, markedsføring og journalistikk. Brenner for kommunikasjon, medier og ny teknologi.

her kan du blant annet lese om trender i det norske arbeidsmarkedet, hvordan du kan rekruttere på en effektiv måte, samt få tips fra våre eksperter.

abonner her