intervju.jpg

Det er mye man må tenke på før man møter på jobbintervju, og hvordan du kler deg er intet unntak. Klærne du bruker sender ut signaler til de rundt deg, og i intervjusammenheng er det viktig at det du har på deg speiler dine beste kvaliteter.

Førsteinntrykket er alt

Visste du at det kun tar noen sekunder å danne seg et førsteinntrykk av en person? Det vil si at hva du har på deg vil være helt avgjørende for resten av intervjuet – det er jo tross alt det man ser først. Riktig bekledning i kombinasjon med et fast håndtrykk, et smil om munnen og en selvsikker utstråling er oppskriften på en vellykket start på ethvert intervju.

Se an bransjen

Noen arbeidsplasser krever stivere bekledning enn andre. Skal du jobbe i et advokatfirma, eller i bank, er kleskoden ofte dress. Regnskapsbyråer og konsulentfirmaer krever ikke like stive uniformer, men setter kanskje pris på om du bruker skjorte og slips under genseren.

Derfor er det greit å ha oversikt over hva som er standard kleskode i bransjen du søker deg inn i, slik at du hverken kommer for stivpyntet eller avslappet. Selv om det blir mer og mer akseptert med hverdagslige klær på arbeidsplasser generelt, er det en fin pekepinn å tenke at du skal kle deg hakket finere på intervju. Her skal du tross alt overbevise noen om at du er verdt å investere i!

Hold deg til nøytrale plagg

Ikke bruk overdeler med for stor utringning eller veldig korte skjørt og kjoler. Joggebuksen og andre treningsklær kan du også la ligge igjen i klesskapet. T-skjorter med budskap bør brukes med forsiktighet. En enkel bukse, t-skjorte, genser eller skjorte med klassiske snitt. Det er ikke mer som skal til. Da holder du deg på den sikre siden, og trenger ikke være redd for å tråkke noen på tærne. Samtidig er det viktig å ikke miste seg selv bak en stiv fasade – noe vi tar for oss i neste punkt.

Vær tro mot deg selv

Man må passe på å ikke glemme seg selv oppi det hele. En hvit skjorte ser flott ut på de fleste, men om dette er noe du virkelig ikke er komfortabel med, og det ikke er krevd på arbeidsplassen du har søkt på, er det bare å styre unna. Om du føler deg utilpass i klærne du har på deg vil du ikke klare å prestere ditt beste på intervjuet. Ikke vær redd for å vise litt av personligheten din gjennom subtile elementer i plaggene du har på, så lenge det ikke tar hele fokuset.